Nov 27, 2013

lễ tạ ơn ở mỹ


Caring thru sharing
Lo lắng bằng cách chia sẻ

Thanksgiving: The Holiday Republicans Didn't Want To Celebrate

Thanksgiving at Plymouth
In September 1620, a small ship called the Mayflower left Plymouth, England, carrying 102 passengers—an assortment of religious separatists seeking a new home where they could freely practice their faith and other individuals lured by the promise of prosperity and land ownership in the New World. After a treacherous and uncomfortable crossing that lasted 66 days, they dropped anchor near the tip of Cape Cod, far north of their intended destination at the mouth of the Hudson River. One month later, the Mayflower crossed Massachusetts Bay, where the Pilgrims, as they are now commonly known, began the work of establishing a village at Plymouth.

In November 1621, after the Pilgrims’ first corn harvest proved successful, Governor William Bradford organized a celebratory feast and invited a group of the fledgling colony’s Native American allies, including the Wampanoag chief Massasoit. Now remembered as American’s “first Thanksgiving”—although the Pilgrims themselves may not have used the term at the time—the festival lasted for three days. While no record exists of the historic banquet’s exact menu, the Pilgrim chronicler Edward Winslow wrote in his journal that Governor Bradford sent four men on a “fowling” mission in preparation for the event, and that the Wampanoag guests arrived bearing five deer. Historians have suggested that many of the dishes were likely prepared using traditional Native American spices and cooking methods. Because the Pilgrims had no oven and the Mayflower’s sugar supply had dwindled by the fall of 1621, the meal did not feature pies, cakes or other desserts, which have become a hallmark of contemporary celebrations. (Thanksgiving)

Lễ Tạ Ơn Thanksgiving ở Mỹ mang ý nghĩa căn bản là vào năm 1620 khi nhóm 102 người Anh lìa bỏ quên hương trên chiếc thuyền nhỏ Mayflower đi tìm nơi sinh sống với mục đích là được hoàn toàn tự do sống theo niềm tin tôn giáo tín ngưỡng của mình. Họ đến miền đất mới  cạnh dòng sông Hudson River, bang Massachusetts. Những người Hành Hương - Pilgrims đã thành lập ngôi làng đặt tên là Plymouth như ở Anh Quốc. Mùa gặt đầu tiên mùa Thu năm 1961, họ được người dân bản địa Native American chia sớt thực phẩm và nông phẩm.

Thanhksgiving là Lễ Tạ Ân Trời đã ban thực phẩm và người dân bản xứ đã cưu mang chia sẻ thực phẩm và vật dụng cho những người phương xa mới đến tìm cuộc sống. Đó là tất cả ý nghĩa của Thanksgiving. Có người muốn mở rộng sự tạ ân đời tạ ân nói chung. Nhưng nên nhớ, người Mỹ cũng có ngày lễ riêng dành cho Mẹ và Cha, cũng là dịp bày tỏ lòng kính yêu và biết ơn cha mẹ. Người Mỹ có 4 ngày nghỉ bắt đầu vào thứ Năm cuối cùng của tháng Mười Một, dành cho mùa Lễ Tạ Ân.

 Có 1 câu thành ngữ rất phổ thông: "caring thru sharing", lo lắng bằng cách chia sẻ. Nhưng nước Mỹ là quốc gia tôn trọng và đề cao tín ngưỡng tôn giáo một cách thiêng liêng và tuyệt đối. Do đó, trong sự sharing của họ phải kèm theo blessing nghĩa là chúc lành. Nói kiểu VN là của cho và cách cho đi đôi nhau. Cho với sự an ủi, kính mến và cầu chúc điều tốt lành.

Đời một người, dù ít hay nhiều cũng có một vài lần nhận sự cưu mang hay giúp đở hay ủng hộ từ gia đình, bạn bè, hoặc nhân quần xã hội. Xã hội Hoa Kỳ lại là xã hội mở rộng hoạt động bên ngoài cộng với niềm tin tôn giáo. Tóm tắt, ý nghĩa của lễ Thanhksgiving ngày nay đối với dân chúng Mỹ, đó là dịp họp mặt đoàn tụ giữa gia đình, bạn bè nhằm chúc phúc và nói lời tri ân đến đấng Tối Cao và người thân.

Happy Thanksgiving